Dierenarts Wouter – Vlooien en teken

Het is weer zover, de periode van de teken en vlooien is weer

in het land. Aangezien het een niet al te strenge winter was, kunnen we ons aan een serieuze plaag verwachten! Daarom beter preventief al beginnen met behandelen.

Iedereen weet wel dat vlooien jeuk geven en dat de kat en hondenvlo ook de mens als tussengastheer gebruiken. Maar daarnaast kan de vlo ook voor overdracht van de lintworm zorgen en kunnen onze huisdiertjes zeer zwaar allergisch reageren op de vlooienbeet. Ze krabben zich letterlijk open wondes en volledig kaal, verschrikkelijk om zien.

De teken zijn die andere beestjes die zich voeden met bloed. Bij verkeerd verwijderen kunnen  op de zuigplaats ontstekingen of zelfs abcessen ontstaan. Daarnaast kunnen teken ook drager zijn van ziektes zoals: Lyme, Babesiose, Ehrlichiose, …

De besmetting gebeurt in de meeste gevallen pas na 24u, dus inspectie van de huisdieren en op tijd weghalen is de boodschap. Weghalen gebeurt droog, zonder product (olijfolie, ontsmetting, …) aan te brengen en met een tekentang ze af te draaien in dezelfde richting. Nadat de teek verwijderd is moet je pas ontsmetten. Breng je eerst een product op de teek aan dan werk je de overdracht van ziektes in de hand, de teek reageert hier namelijk op en spuwt zijn bloedreserve terug uit in het dier. Met risico op besmetting als gevolg.

Er bestaan heel veel producten. In de vorm van pipetten, de pil of injectie. Sommige werken enkel tegen vlo, andere doen zowel teek als vlo,  en nog andere producten zijn tevens nog een ontworming ook. Daarnaast verschillen de producten ook nog in werkingsduur, van 1 maand tot 3 maand. Dus goed uitleg vragen aan dierenarts of apotheek , dat je bescherming op punt staat!

Preventief behandelen is de boodschap, dan geniet je des te meer van die zomerse temperaturen!

 

By Susanna Beirens

Een passie voor dieren, gefascineerd door Azië, witte zandstranden, landelijk wonen en kan genieten van een heerlijke fajita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen of informatie

Heb je vragen of stel je misbruik vast: Contacteer ons op info@pet-dating.be

Inschrijven

Pet-Dating maakt het je makkelijk jouw diervenvriend en zielsverwant te vinden.

Schrijf je nu in

©2019 Pet-Dating  –  voor singles met passie voor dieren